Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čubka v Pražské ulici je budíček pro památkáře

Aktuální kauza výměny nápisu obchodního domu Brouk a Babka v liberecké Pražské ulici ukazuje na úpadek památkové péče. Památkáři jsou vnímáni jako otravný hmyz akorát k zašlápnutí. To se ovšem podaří jen vybraným investorům.

Je to vlastně jednoduché. Nový majitel domu, Lukáš Puchta, provedl výměnou historického štítu úpravu domu, kterou by měl dle památkového zákona nejprve projednat s památkáři. Než aby se s nimi ale dlouze dohadoval, vykašlal se na ně. Nápis strhnul a teď čelí jejich hlasité kritice a hrozbě pokut. Řeklo by se – co jiného mohl čekat?

Tady už to ale začíná být trochu složitější. Jsme v Liberci, takže víme, že vlastně mohl čekat ledacos. V jedné z posledních kauz povolil liberecký stavební úřad změnu projektu bytových domů u Masarykovy ulice, aniž by se památkářů vůbec ptal. Byť se dva domy z celého projektu nacházejí v památkové zóně a v nejvýstavnější části Liberce, stavební úřad jim bez dalšího povolil třeba i plastová okna (detailně je tato kauza popsaná např. zde). Památkáři z libereckého magistrátu o všem vědí už několik měsíců, ale nemají potřebu řešit vůbec nic. Ticho, tady staví velcí páni. 

Můžeme kráčet do historie a najdeme ještě několik zajímavých příběhů, jak důsledně památková péče zasahovala v případě velkých projektů. Když se stavěla Plaza, Národní památkový ústav sepsal mnoho námitek proti tomu, jak dům vypadá. Výsledek? Památkáři na libereckém magistrátu "ztratili spis". Mimochodem – to srovnání s nápisem SNOWBITCH je veselé. Zatímco se památkáři pohoršují nad vulgaritou nového nápisu, na Plaze se už několik let pase gumový dinosaurus s trávou v tlamě. To je ale asi pro památkovou zónu jen takové rozverné povyražení.

Takhle na občany Liberce shlíží z obchodního domu už roky ze střechy obchodního domu Plaza gumový dinosaurus. Ten v památkové zóně zjevně nevadí.

Když se stavěl jiný skvost libereckého centra, OC Forum, museli snad památkáře úplně někam zamknout. Zničení výhledu na Ještěd z Pražské, laciná krabice oplácaná na čelní straně plakáty, nic z toho památkáři nepovažovali za problém.

A můžeme se rozběhnout do sousedního Jablonce n. N. Podoba nového obchodního centra umístěného v památkové zóně opět vypovídá o důsledném přístupu památkové péče. Oplácání vývěsními štíty je samozřejmě bez dalšího připuštěno. (Detailní fotoreport o této nové betonové ozdobě centra Jablonce zde.) A jen tak pro odlehčení na závěr, malý exkurz do Dobrovíze u Prahy. Zde je v centru obce vyhlášená vesnická památková rezervace. Ale hned za obcí nebyl problém s umístěním obří haly Amazonu o velikosti cca 10 fotbalových hřišť. Nyní při zpracování nového územního plánu této obce jsem obdržel stanovisko od památkářů, cit.:

K vymezování zastavitelných ploch a ploch přestavby sdělujeme, že předmětem ochrany je kromě nemovitostí a zastavěných či nezastavěných ploch rovněž ochrana historicky ustáleného panoramatu obce s hlavními dominantami v blízkých či dálkových pohledech, měřítko zástavby a silueta prostředí i zahradní plochy a přírodní prvky tvořící nedílnou součást krajinného rámce a historického sídelního prostředí."

Napravo Amazon, nalevo Dobrovíz. A u ní je teď třeba dle památkářů chránit "ustálené panorama obce a měřítko zástavby".

Co jsem tím vlastně chtěl říci? Svévolné strhnutí historického vývěsního štítu na domu Brouk a Babka bylo samozřejmě buranství. Nicméně co se týče památkové péče, působí to dojmem, že končí tam, kde se objeví skutečně velké peníze. Dokud se tohoto obrazu památkáři nezbaví, nemůžou se divit, když na ně budou lidi kašlat. 

 

Autor: Jindřich Felcman | neděle 17.12.2017 18:35 | karma článku: 24,81 | přečteno: 980x
  • Další články autora

Jindřich Felcman

Kolik by stála léčba české krajiny?

Vedro a sucho posledních týdnů nám připomínají, že naše krajina není v úplně nejlepší formě. Možná by ale leckoho překvapilo, jak málo peněz by její radikální léčba mohla stát.

10.8.2018 v 19:48 | Karma: 24,69 | Přečteno: 1013x | Diskuse| Politika

Jindřich Felcman

Nová silnice Liberec – Jablonec je fajn, ale co dál…?

1. června se otevře nově přeložená silnice spojující Liberec a Jablonec nad Nisou. Tranzit na trase Liberec – Tanvald se tak přenese na ní a je třeba se ptát, jaké to bude mít důsledky pro dopravu v samotném Jablonci.

31.5.2018 v 16:26 | Karma: 13,17 | Přečteno: 993x | Diskuse| Liberec

Jindřich Felcman

Liberecká rada architektů v roli užitečných idiotů

Investor obřího bytového domu na Papírovém náměstí se snaží svůj projekt protlačit přes primátora. A ten k tomu pohotově využívá radu architektů.

18.4.2018 v 17:25 | Karma: 13,58 | Přečteno: 607x | Diskuse| Liberec

Jindřich Felcman

Teroristé v Česku: policejní agenti a bláznivý dědek

Před pár dny byli osvobozeni anarchisté, kteří dle obžaloby měli plánovat teroristický útok na vlak s vojenskou technikou. K přípravě útoku je přitom vyprovokovali policejní agenti. Kolik nás všechny tahle legrace vlastně stála?

1.4.2018 v 13:43 | Karma: 18,16 | Přečteno: 768x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Jindřich Felcman

Kolaps úřadů, aneb nejzelenější novela stavebního zákona

Minulý rok jsem psal o tom, že novela stavebního zákona nejenže povolovací procesy nezrychlí, ale naopak dále zkomplikuje. Po necelých 3 měsících je jasno – povolovací procesy po novele kolabují.

19.3.2018 v 12:22 | Karma: 26,57 | Přečteno: 1360x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2038x
Jsem člen Strany zelených, vedoucí její odborné sekce pro územní rozvoj. Nabyl jsem postupně dojmu, že v poslední době jsou veřejné diskuze stále více diletantské - každý plácá o všem, písničkář chce dělat prezidenta, učitel botaniky se pouští do religionistiky, Klaus odjakživa rozuměl úplně všemu. Tudíž to zkusím jinak - v každém mém článku bude aspoň jedno číslo, jeden tvrdý fakt. Když už nebude čtenář souhlasit, alespoň něco málo se dozví. To je fér, ne?

Seznam rubrik