Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ŠZ

Jen aby ten spěch s podpisem nezávazně závazného memoranda neměl něco společného s dluhem Altnerovi.

1 0
možnosti
AR

Ví autor přesně, že socdemákům kápnou milióny korun od té firmy EMH za toto memorandum?

0 0
možnosti

Pane Rečku,

jsme v oblasti kde autoři a diskutující nejsou vyšetřovatelé a pouze se snaží najít okolnosti, možné příčiny a důsledky událostí, které se realizují a nemají podle nich dostatečně přesvědčivé vysvětlení.

Co se přesně událo, ví samozřejmě přímí účastníci událostí a to ještě každý ze svého pohledu. Obraťte se s dotazem na přímé účastníky událostí v dané věci, kteří se mohou také samozřejmě vyjádřit.

1 0
možnosti

Tak si pane Kindle prozradíme pozadí,

jak se dobře tuneluje České národní surovinové bohatství, ale což se samozřejmě vůbec netýká firmy Geomet s.r.o. se základním kapitálem 200 000,- Kč.

Po roce 1989, nebyl a pravděpodobně dosud není velký problém seznámit se s mapovými výsledky geologických průzkumů, které prováděl Český stát.

Pokud šikovní geologové si vyberou zajímavé ložisko písku, kamene, různých rud, plynu, atd. a podaří se jim sehnat zahraničního zájemce o vybranou komoditu, tak si založí firmu a vyžádají si povolení k provádění průzkumných prací. Těch povolení jsou desítky!

Dle našich starých zákonů z toho vyplývá předběžný souhlas k těžbě a k následnému přednostní právu na vytýčení těžebního prostoru.

Po obdržení povolení k provádění průzkumných prací, mohou naši šikovní geologové začít jednat, jako firma s patřičným oprávněním, se zahraničním zájemcem o těžbu, o jeho vstupu do firmy, či zakoupení firmy s.r.o., za finančních podmínek, požadovaných našimi geology, třeba i s požadavky na případný budoucí podíl na zisku z těžby.

Tak se z našich šikovných geologů stávají super boháči, stát je chudší o své surovinové zásoby a na všem samozřejmě pořádně vydělá zahraniční investor, který surovinové zásoby vytěží.

Pokud zahraniční investor je překvapen naivním a jednoduchým přístupem k těžbě našich surovin, tak pokud chce mít jistotu, začne jednat přímo se státem a uzavře s ním smlouvu, která mu zajisti potřebná práva na mezinárodní úrovni tedy, včetně možnosti uplatnění případné arbitráže.

2 1
možnosti
Foto

J46i26ř56í 23K74i52n80d89l

10. 10. 2017 11:02

Pouze hloupě žvaníte bez elementární znalosti věci. Průzkum a těžba ložisek nerostných surovin v ČR se řídí geologickým a horním právem, které je ve svých základech shodné se systémy ve vyspělých evropských zemích. Systém vychází ze základní premisy, že účelem těžby nerostných surovin z hlediska státu není zisk z vytěžených nerostů, ale poskytnutí důležitých surovin domácímu průmyslu, kde se vytváří drtivá většina přidané hodnoty a tvoří nová pracovní místa. Stát pak za poskytnutí ložiska k těžbě inkasuje poplatky z vydobytých nerostů. Systém vychází z předpokladu, že jakýkoliv průzkum ložisek je nesmírně finančně náročnou činností s velmi nejistým výsledkem a rizikem ztráty veškerých vložených prostředků. Vyspělé demokratické státy proto přenášejí tato finanční rizika na soukromé subjekty, kterým jako základní motivaci poskytují přednostní práva k budoucí těžbě. Bez těchto přednostních práv by soukromé subjekty neměly žádný motiv do tohoto rizika jít a na straně druhé by veškeré náklady na průzkum, se všemi riziky nemalých ztrát, musel hradit stát z peněz daňových poplatník

1 0
možnosti
Foto

Stát, jakožto majitel výhradních ložisek v zemi, následně inkasuje, kromě veškerých běžných daní z podnikatelské činnosti navíc také tzv. royalties, neboli daň z vydobytých nerostů. Stát tak bez jakéhokoliv rizika a nákladů získává až 10% z tržní hodnoty vytěžených nerostů. Veškerá rizika vyplývající z těžební činnosti (propad tržní ceny suroviny, geologické anomálie, provozní havárie atd.,) nese soukromý těžař. S ohledem na vysoké náklady na těžbu a zpracování, které nese těžař, je logicky podíl státu na zisku těžaře podstatně vyšší než hranice 10% z tržní ceny nerostů. V případě vysokých nákladů těžaře, může stát na poplatcích z vydobytých nerostů inkasovat více než je samotný zisk těžaře.

2 0
možnosti
Foto

Pokud by se podařilo vytvořit na území České republiky ucelený řetězec od dobývání, přes zpracování až po finální výrobu baterií, případně elektromobilů, což bylo hlavním mottem memoranda podepsaným ministrem průmyslu, může ČR v období 21 let inkasovat ze všech možných daní, zejména z daně z přidané hodnoty vytvořené v komplexním řetězci více než 700 miliard Kč, tzn. více než 60-ti násobek potenciálního zisku těžaře

3 0
možnosti
Foto

V celé věci jde jenom o politikum před volbami.

5 1
možnosti
Foto

Memorandem holding European Metals Holdings, který zatím do průzkumu investoval částku 12 milionů australských dolarů (206 milionů korun). chce získat záruku, že český stát, jenž podle zákona vlastní veškeré suroviny pod zemí, nebude těžbu blokovat. Nabídla státní spoluúčast na jejich podnikání. "Nabízejí, že by český stát do podniku kapitálově vstoupil nebo případně jinak participoval, aby měl zdroj informací a kontrolu nad projektem.

2 0
možnosti
Foto

Bohužel memorandum je napsáno natolik obecně, že ze strany státu bude jakákoliv užší spolupráce jen těžko vymahatelná. Naproti tomu je v něm velmi konkrétně odkázáno na dohodu ochraně investic. Chápu firmu, že nemá zájem investovat další miliony, když nemá jisté právo surovinu vytěžit. Trochu mohu chápat i stát, že se do celého podniku nechce pustit sám. Byť je podle mě taková varianta (např. využitím DIAMA) snadno představitelná. Nemohu ale pochopit, že někdo podepíše něco tak nicneříkajícího a nekonkrétního, co obsahuje odkaz na dohodu o ochraně investic.

2 0
možnosti
Foto

Na Cínovci od 12 století do roku 1992 se těžilo. Těžba byla ukočena dílem, že stát neměl finance na průzkum ložiska na Cínovci. Česká firma Geomet požádal o povolení k provádění průzkumných prací a po jeho obdržení provádí na Cínovci od roku 2010 geologický průzkum Průzkumem zjistila, že na Cínovci se pravděopodbně nachází významné ložisko lithia . Další geologický průzkum, který by uvedené definitivně potvrdil vyžadoval další velké finance, které byly nad možnosti společnosti. Žádní soukromá česká firma nechtěla od uvedeného podniku vstoupit a ani Český stát protože geologický průzkum je nákladné a riskantní podnikání, které za minulého režimu prováděl stát. Proto firma Geomet se obrátila na zahraniční investory a v roc 2011 vznikl holding European Metals Holdings (EMH),který obchoduje na burze v Syndi a v Lodýně pod zkratkou EHM. Představenstvo akciové společnosti European Metals Holdings je tvořeno 4 profesionály z oboru financí, geologie a hornictví. Zatím firma do průzkumu investovala 12 milionů australských dolarů (206 milionů korun). V dalších letech to bude mnohem více. Náklady na výstavbu dolu a zpracovatelské jednotky jsou 360 milionů eur (9,3 miliardy korun),“

6 0
možnosti
JM

J70a15k63u14b 17M70a62c37h

9. 10. 2017 21:25

Mohl bych prosit o informaci, kde má EMH sídlo a jaký je její skutečný kapitál,ev. kdo je skutečný vlastník? Že by něco jako "uhelná" ?

0 0
možnosti

Pane Felcmane,

dík za poskytnutí relevantních názorů i za váš osobní výklad, který zatím hodnotím na nejvyšší úrovni z toho, co jsem k Lithiu četl.

Z uvedené smlouvy a jednání ČSSD lze odvodit další závěry, ale to není s ohledem na váš článek nyní potřebné.

Je to průšvih vedení ČSSD a výzva k tomu, aby stranící ČSSD zvážili odvolání celého vedení. Je možné, že ČSSD nedosáhne ani na 5 % a nedostane se ani do sněmovny.

Karma !

9 3
možnosti
Foto

Blog pana Danečka také není k zahození.

1 0
možnosti
Foto

To máte jak s Čapím hnízdem, Investiční bankou, tak i s OKD. když se problém šine před sebou, tak každý krok vypadá jako vynucený těmi předchozími a jako jedině možný. Při pohledu zpět se vše jeví jako krádež za bílého dne.

3 0
možnosti

Čapí hnízdo do toho nepleťte,

tam se nejedná o miliardy a je to pouze předvolební kauza.

5 9
možnosti
  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2038x
Jsem člen Strany zelených, vedoucí její odborné sekce pro územní rozvoj. Nabyl jsem postupně dojmu, že v poslední době jsou veřejné diskuze stále více diletantské - každý plácá o všem, písničkář chce dělat prezidenta, učitel botaniky se pouští do religionistiky, Klaus odjakživa rozuměl úplně všemu. Tudíž to zkusím jinak - v každém mém článku bude aspoň jedno číslo, jeden tvrdý fakt. Když už nebude čtenář souhlasit, alespoň něco málo se dozví. To je fér, ne?

Seznam rubrik