Jindřich Felcman

Nic neřešící novela stavebního zákona a sterilní opozice

6. 04. 2017 14:05:36
Ministryně Šlechtová z ANO se chlubí do médií, jak její novela stavebního zákona zjednodušuje povolovací procesy. Opozice k jejímu schválení přispěla. Zbývá otázka – četl tu novelu vůbec někdo?

Na včerejším jednání byla v Poslanecké sněmovně schválena novela stavebního zákona. Celý proces a jeho mediální obraz ovšem svědčí o tom, jak estrádně se nyní reálná politika provádí. Ministryně Šlechtová tvrdí, jak zásadní zjednodušení tato novela přináší. Přitom trochu podrobnější znalost stavební legislativy stačí k tomu, aby se na mnoha procesech ukázal v tom lepším případě nulový, v tom horším případě přesně opačný efekt novely. Opozice se v debatě soustředí na okleštění práv veřejnosti, v jejích očích zelených ekoteroristů, ovšem komplikace, které novela pro stavebníky přináší, zjevně nevidí. Český tisk nemá problém přijmout rétoriku vlády a píše o omezení byrokracie, snazším a levnějším povolování staveb. Zdá se ovšem, že se nikdo příliš nenamáhal novelu si doopravdy přečíst.

Přidáme úřad - zjednodušíme proces?

Nejčastěji zmiňovaný hlavní tahák je, že u staveb rodinných domů bude stačit ohlášení, nikoliv povolení. Toto ovšem zjevně není žádná revoluce. Tato možnost platila už dnes, pouze s limitem domu do 150 m2. Drtivá většina rodinných domů ovšem větší není. Rozdíl pro stavebníka mezi oběma procesy je navíc minimální – stavebník musí mít totožnou dokumentaci, musí si oběhat dotčené orgány a získat od nich stanoviska, u ohlášení musí k tomu získat ještě souhlasné podpisy sousedů. Stačí, aby se jeden soused či dotčený orgán postavil proti, a stavební úřad musí nařídit standardní řízení. Sečteno a podtrženo – u bezproblémových záměrů je rozdíl mezi oběma procesy minimální, u konfliktnějších staveb se novela nikterak neprojeví.

Novela naopak stavebníkům u těchto nejčastějších řízení přináší jednu novinku, se kterou se Karla Šlechtová rozhodně pochlubit nemůže. Do hry totiž vstupuje dosud nevyžadované závazné stanovisko úřadu územního plánování. Stanovisko by mělo obsahovat především posouzení souladu stavby s územním plánem. Srovnejme si tedy povolení domu dle současné úpravy a dle novely:

Současný stav: Stavebník podá žádost o územní rozhodnutí. Pokud se proti stavbě ozve soused s tím, že je např. moc velká, stavební úřad rozhodne o této námitce a v zákonem dané lhůtě vydává rozhodnutí.

Stav dle novely: Stavebník musí ještě před podáním žádosti získat závazné stanovisko úřadu územního plánování. Lhůta pro vydání stanoviska v zákoně není určena, dokud ho stavebník nezíská, rozhodnutí nemůže dostat. Pokud se po podání žádosti proti stavbě ozve soused s námitkou, že je např. moc velká, stavební úřad nemůže o této námitce rozhodnout sám. Taková námitka (a jde o nejčastější typ námitek) směřuje vůči souladu stavby s územním plánem a o námitce tak musí rozhodnout úřad územního plánování. Stavební úřad mu tedy zašle námitku a bude se čekat na jeho vyjádření. Opět bez lhůt.

Shrnutí: Ze stavebních úřadů se stávají pošťáci a experti na operaci ctrl+c a ctrl+v. Stavební úřady se přitom nacházejí i na menších obcích, celkem jich je 697, tedy jeden stavební úřad má na starosti cca 9 obcí. Zásadní otázky při povolování staveb za ně teď budou řešit úřady územního plánování sídlící na obcích s rozšířenou působností, kterých je v ČR 205. Jeden úřad územního plánování má tudíž na starost v průměru zhruba 30 obcí. Tyto úřady budou posuzovat stavby v často desítky kilometrů vzdálených obcí. Aby svojí novou agendu zvládaly alespoň trochu se ctí, budou muset být razantně posíleny. Přibude tudíž úředníků, na stavebních úřadech jich neubyde, neboť ty stejně budou muset tyto procesy administrovat. Výkon agendy se dále rozštěpí, lidem se oddálí a popis výše jasně ukazuje, že se procesy ani náhodou nezkrátí.

Babišova popularita jako odraz neschopnosti opozice

Tato podařená novinka prošla sněmovnou bez jakékoliv kritiky, až se jeden ptá: Kde jsou liberálové z ODS či TO09 neustále hájící práva občany před úředním šimlem? Kde jsou budovatelé z KSČM, pro které je stavebnictví motorem pokroku? A pokud jsou tedy tyto strany zjevně zcela nekompetentní pro svojí opoziční roli, proč se potom tak diví, že má Babiš v průzkumech 30 %?

Autor: Jindřich Felcman | karma: 35.88 | přečteno: 2502 ×
Poslední články autora